Chłodnia jest podstawową metodą przedłużania żywotności owoców. Jabłka, morele i gruszki szybko miękną i stają się mączne i suche, gdy są przechowywane w temperaturze otoczenia.
Aby utrzymać jakość owoców dłużej niż przez tydzień, owoce należy przechowywać w chłodniach. Jabłka i gruszki mają najdłuższy okres przechowywania spośród wszystkich owoców i mogą być przechowywane w chłodni do czterech miesięcy w idealnych warunkach i do 12 miesięcy w kontrolowanej atmosferze. Temperatury w chłodniach wynoszą od 0 do 3 stopni Celsjusza, w zależności od wrażliwości na chłód odmiany owoców.
Większość odmian jabłek można przechowywać w temperaturach zbliżonych do 0 stopni, ale zaleca się regularne monitorowanie temperatury w chłodni, aby zapobiec zamarzaniu w pomieszczeniach, w których temperatura nie jest stała.
Inne wrażliwe na chłodzenie odmiany jabłek powinny być przechowywane w temperaturze około 3 stopni. Owoce pestkowe można przechowywać przez okres od jednego do kilku tygodni w niskich temperaturach, ale czas ten jest znacznie krótszy niż w przypadku owoców ziarnkowych. Brzoskwinie, śliwki, wiśnie i morele są podatne na mrozy.
Objawy rozwijają się szybciej, gdy owoce są przechowywane w temperaturach w zakresie od – 1 do 2 stopni. Miąższ może stać się półprzezroczysty, brązowieć, lub stać się mączny, jeśli nie wiesz, jak przechowywać morele. Komory chłodnicze należy wyczyścić przed użyciem. Usuń wszystkie owoce i kosze, aby zdezynfekować ściany i podłogi. Pojemniki powinny być dezynfekowane i wolne od zepsutych owoców i resztek. Usuwając źródła gnicia, zmniejsza się ryzyko powstawania zgnilizny owoców. Agregaty chłodnicze powinny być gotowe do pracy przed rozpoczęciem zbiorów. Idealnie powinny być w stanie utrzymać temperaturę zbliżoną do 0 stopni Celsjusza. W przypadku odmian wrażliwych na chłodzenie przechowuj owoce w temperaturach w zakresie od 2 do 3 stopni Celsjusza. Wentylatory powinny być sprawne i utrzymywać cyrkulację powietrza. Wysoka wilgotność zmniejszy utratę wody i wysuszenie owoców, co jest powszechne w jabłkach, gruszkach czy morelach, a nawet w warzywach. Jeśli warunki te zostaną spełnione, owoce wyjdą z przechowywania w lepszym stanie, niż można by się tego spodziewać.