Osoby z celiakią lub stosujące dietę bezglutenową muszą uważać na to, co jedzą.

Gluten może się znajdować w różnego rodzaju produktach, w miejscach, w których najmniej się tego spodziewasz. Jest wiele produktów i potraw, które należy wyłączyć z diety bezglutenowej, dlatego warto dowiedzieć się, co możemy bezpiecznie jeść. Gluten jest to białko występujące w niektórych ziarnach, w tym w pszenicy, życie, jęczmieniu i orkiszu. Podczas pieczenia gluten nadaje produktom elastyczność i tworzy piękną konsystencję podobną do miękiszu chleba i ciast. Istnieje wiele produktów spożywczych, takich jak nieprzetworzone mięso, owoce i warzywa, które są naturalnie bezglutenowe. Są również inne produkty wolne od glutenu, które zostały przetworzone w celu usunięcia glutenu lub zostały specjalnie wyprodukowane jako bezglutenowe. W przypadku osób, u których zdiagnozowano chorobę zwaną celiakią, gluten może powodować uszkodzenie jelita cienkiego, dlatego niezbędna jest ścisła dieta bezglutenowa przestrzegana przez cały czas. Osoby z celiakią i cukrzycą muszą uważać na to co jedzą

Dzieje się tak, ponieważ celiakia jest chorobą autoimmunologiczną trwającą całe życie, spowodowaną reakcją na gluten.

Ale wiele zdrowych osób może odczuwać dyskomfort i problemy z jelitami podczas jedzenia glutenu, niezależnie od tego, czy mają celiakię. Osoby te mogą mieć nadwrażliwość na gluten bez celiakii i często zgłaszają lepsze samopoczucie, gdy nie jedzą żywności zawierającej gluten. Najważniejszym produktem, który spożywamy każdego dnia, jest pieczywo. Jednak chleb, bułki, spody do pizzy, makaron, płatki śniadaniowe oraz wyroby cukiernicze, jak ciasta, zawierają gluten, jeśli są wyprodukowane z użyciem ziaren, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy orkisz. W dobrych piekarniach możesz również zakupić chleb dla cukrzyków o niskim indeksie glikemicznym. Chociaż owies zawiera białko zwane aweniną, które jest podobne do glutenu, większość osób z celiakią może bezpiecznie jeść owies. Problem polega na tym, że wiele produktów owsianych dostępnych w supermarkecie jest wytwarzanych w fabrykach, które również przetwarzają zboża, takie jak pszenica, żyto i jęczmień. Oznacza to, że owies może być zanieczyszczony krzyżowo glutenem, dlatego kupując produkty zawierające owies, zawsze sprawdzaj, czy na etykiecie jest napisane, że produkt jest bezglutenowy.