Jak wiadomo mięsa i wędliny w naszym życiu bardzo ważne i niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia chociaż kawałka wędliny, na przykład na kanapce. Na rynku jest mnóstwo wędlin, także bez żadnego problemu każda osoba znajdzie taką wędlinę, na którą będzie ją stać, a która przede wszystkim będzie bardzo smakowała.
Mięso tradycyjne na talerzu
Od określonego czasu widzimy powrót do standardowej kuchni, w jakiej artykuły wytwarzane są tradycyjnymi metodami. W jej skład wchodzą artykuły o ekologicznym źródle, jakie są robione do spożycia przez gotowanie, palenie, wędzenie. Brakuje w nich treści syntetycznych oraz słynnych „E”, jakie niezwykle niekorzystnie odbijają się na naszym zdrowiu. Do wyrobu klasycznych dań stosuje się własne środki impregnujące, takie jak sól bądź cukier i dużą temperaturę. Mięso tradycyjne jest zwłaszcza jako artykuł przetworzony w formie przeróżnego typu wędlin oraz kiełbas, jakie urzekają własnym smakiem oraz zapachem.
Naturalne elementy oraz wartości wzmacniające
Standardowe produkty wędliniarskie zapewniają nam multum wartości wzmacniających. Dietetycy zaznaczają, iż mięso to niezwykle istotny element diety. Najdoskonalsza szynka ma w sobie jego ogromną ilość. Kiszeczka z jednego kilograma mięsa pierwszego wyrobu produkuje najwyżej 80 dekagramów szynki. Jej smak jest uzupełniony dzięki wykorzystaniu soli, pieprzu, czosnku, mielonej papryki oraz ziół. Uzyskany produkt jest jędrny, wyróżnia się uwodzącym zapachem oraz dobrze prezentuje się na stole.
Czemu nie owe ze sklepu?
Wędliny domowe powinniśmy dobierać nie jedynie przed świętami. Zaleca się zmienić mięsne produkty ze sklepu właśnie takimi domowymi artykułami. W tenże sposób unikniemy całej masy wspomagaczy smaku, konserwantów oraz pigmentów. Wytwórcy niejednokrotnie wykorzystują zbyt niewielkiej liczby mięsa, gdyż w przebiegu przeróbki traci ono ok. 20% własnej masy.
Ową stratę starają się „załatać” dodatkiem treści wypełniających, w tymże na przykład soją lub zbożami. Tymczasem do wędliny robionej w domu nie damy wielu syntetycznych elementów, natomiast również wykorzystamy doskonałej klasy sól. Nie dosyć, iż są to wędliny bez konserwantów, to jeszcze damy za nie mniej.
Jak pogodzić przyzwyczajenie z rozumem?
Przede wszystkim należy dokładnie odczytywać etykiety ze składem wędlin, natomiast w wypadku tychże na wagę – poprosić sprzedającego o jej udzielenie oraz dobierać artykuły, jakie nie mają dodatków rodzaju glutaminian sodu, fosforany, karageny, cukier, zapachy dymu wędzarniczego lub białka sojowe. Należałoby dobierać wędliny, jakie są wytwarzane w sposób standardowy. Są one zapisane na liście Ministerstwa Rolnictwa oraz Rozwoju Wsi oraz wyróżniają się większą wartością kaloryczną w zestawieniu z artykułami wysokowydajnymi. Mają dużo białka, mniej soli oraz wody. Do ich produkcji stosuje się mniej soli peklujących. Nie mają także dodatku fosforanów natomiast ich barwa jest zazwyczaj ciemniejsza (jasno bądź ciemno brązowa we współzależności od materiału).