Dystrybutorzy żywności szukają przyjaznych dla środowiska alternatyw, ponieważ coraz więcej firm porzuca używanie plastikowych słomek. Najbardziej oczywistym wyborem są słomki papierowe, ale kosztują one znacznie więcej.
Reakcja na nasz rosnący problem zanieczyszczenia spowodowała, że wielu konsumentów zwróciło uwagę na jednorazowe papierowe słomki do picia, jako przyjazną dla środowiska alternatywę dla plastiku. To zmusiło producentów słomy do podjęcia tematu i zmiany negatywnych dla środowiska nawyków. Ale zanim słomki papierowe zmienią się z rynku niszowego w towar, przemysł będzie musiał rozwinąć technologię przetwarzania i sam papier na bardziej wytrzymały, oraz zmniejszyć koszty produkcji. Obecnie papierowe słomki są około pięć razy droższe w produkcji niż słomki plastikowe.
Dzieje się tak, ponieważ sprzęt przetwarzający działa wolno, wytwarzając zaledwie 150 do 200 słomek na minutę w porównaniu do maszyn, które mogą wytłaczać ponad dwa tysiące słomek plastikowych na minutę. Ponadto, aby wytrzymać rygor konwersji, papier specjalny używany do słomek do picia musi być mocny.
Proces konwersji jest bardzo wymagający; słomki papierowe są wykonane z trzech, a czasem czterech warstw papieru, które są ze sobą sklejone oraz impregnowane na przykład parafiną, aby nadać im wytrzymałość na zgniatanie i rozmoczenie. Wreszcie papier musi być wodoodporny, aby gotowa słoma nie rozpadła się w napoju, ale ulegała biodegradacji, aby zaspokoić problemy środowiskowe. Sprostanie tym wyzwaniom zajmie trochę czasu, ale nie oznacza to, że papierowe słomki do picia nie powrócą w nowej formie i to niebawem. Dostępne w sprzedaży eko słomki papierowe można nabyć w wielu wzorach, kolorach i rozmiarach, tak aby klient dobrał towar odpowiedni do swoich potrzeb i oczekiwań. Słomki papierowe nie tylko można poddawać recyklingowi i kompostować, ale również produkować z ekologicznego papieru, na przykład z makulatury. Jest to rozwiązanie nie tylko ekologiczne, ale również ekonomiczne i przyjazne dla naszego środowiska naturalnego.