Osobom o skórze skłonnej do podrażnień, wysypek czy suchości poleca się stosowanie łagodnych środków do oczyszczania i mydeł bez zapachu i substancji konserwujących, oraz unikanie drażniących materiałów, takich jak wełna.
Jednak unikanie określonych składników w produktach kosmetycznych nie jest tak proste, ponieważ producenci nie są zobowiązani do ujawnienia niektórych składników na etykietach. Zasadniczo przy wyborze produktów kosmetycznych do pielęgnacji i oczyszczania twarzy należy unikać sztucznych substancji zapachowych, a także konserwantów, takich jak parabeny czy formaldehyd. Pacjenci z atopowym zapaleniem skóry powinni kupować produkty bezzapachowe, które są specjalnie opracowane dla skóry wrażliwej, przesuszonej i swędzącej. Ponadto osoby takie nie powinny nakładać ciężkiego makijażu, jeśli ich skóra jest podrażniona lub sączy się, ponieważ zaostrzenie może się pogorszyć. Chociaż nie określono ilości i częstotliwości stosowania preparatów nawilżających i natłuszczających, zaleca się stosowanie takich kosmetyków kilka razy dziennie, aby zminimalizować swędzenie i wysypkę lub według zaleceń producenta.
Oczyszczanie skóry jest również bardzo ważne, ponieważ pozwala pozbyć się zanieczyszczeń, nadmiaru sebum, resztek makijażu i martwych komórek skóry.
Jeśli mamy skórę atopową lub odwodnioną, należy stosować krem nawilżający oraz balsam na skórę natychmiast po kąpieli, aby zatrzymać w skórze jak najwięcej wilgoci. Niektórzy wolą używać balsamów i kremów kilkukrotnie w ciągu dnia, ponieważ produkty te sprawiają, że skóra jest gładka i miękka. Lekkie preparaty oczyszczające ze strony https://novaclear.eu/twarz/oczyszczanie/, takie jak płyny, mleczka i żele, mają wysoką zawartość wody i ogólnie są bardziej atrakcyjne z kosmetycznego punktu widzenia, ponieważ nie tworzą żadnych pozostałości na skórze. Te opcje mogą jednak wymagać częstszego stosowania, ponieważ są szybko wchłaniane. Ciężkie preparaty mają dłuższe działanie ze względu na wysoką zawartość oleju, ale wydają się być mniej komfortowe ze względu na ich tłustość.