Wiele osób koneserami win nazywa tych, którzy lubują się jedynie w winach wytrawnych. Nic bardziej mylnego! Świadomy konsument doceni to, co najlepsze w każdym rodzaju trunku. Nie tylko wino wytrawne może zachwycać bukietem, barwą czy świetlistością, ale również wino półwytrawne, a nawet półsłodkie oraz słodkie!

WINO PÓŁWYTRAWNE – CO TO ZNACZY?

Z pewnością zastanawiasz się czym właściwie jest półwytrawne wino. Jest to trunek, przy produkcji którego przerwano proces fermentacji. Winiarz musi zrobić to w odpowiedniej chwili. Chodzi o to, aby została w nim niewielka ilość (około 3%) cukru resztkowego. Co ważne, wino półwytrawne często mylone jest z tym półsłodkim. W tym przypadku granica potrafi być naprawdę bardzo cienka i trudno wyczuwalna w smaku.

GDZIE POWSTAJE DOBRE WINO PÓŁWYTRAWNE?

Dobre półwytrawne wino może zostać wyprodukowane w niemal każdym kraju, który para się winiarstwem, na prawie każdym kontynencie! Najpopularniejsze trunki pochodzą z Francji, Hiszpanii, Grecji czy Chile. Bardzo ważne są szczepy, po które sięgają winiarze. Można przygotować wino tzw. jednoszczepowe (np. Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, a nawet Riesling) lub kupażowe.

Na uwagę zasługują też wina stworzone z odmiany Tauberschwarz (Karmazyn). To czerwona odmiana winorośli, pochodząca z południa Niemiec. Została ocalona w latach ’60 XX wieku. Winorośl może przetrwać nawet w dość trudnych warunkach. Obecnie, winiarze coraz częściej sięgają po tę odmianę, oferując konsumentom coś, co było popularne już w połowie XVIII wieku! Wino półwytrawne stworzone z tego szczepu ma jasny kolor, jest niezwykle lekkie i delikatne, wysublimowane w smaku.

DOBRE PÓŁWYTRAWNE WINA – DO CZEGO?

Wina półwytrawne można stosować w wielu sytuacjach. Wiele zależy od szczepu i barwy trunku. Te lżejsze, świetnie sprawdza się jako aperitif i jako dopełnienie lekkich dań z białego mięsa, ryb i owoców morza. Fantastycznie podkreślą smak serów i głębię deserów. Czerwone wina półwytrawne będą bardzo dobrze komponowały się z czerwonym mięsem oraz dziczyzną.